High-Key en Low-Key foto's

Fotografen doen hun uiterste best om de juiste belichting te krijgen. Maar bij high-key en low-key foto’s lijkt het soms of je juist expres aan het over- of onderbelichten bent. Niets is echter minder waar! Goed gedoseerd leiden deze technieken tot mooie resultaten!

Low key

Bij low-key fotografie doe je exact het tegenovergestelde als bij high-key fotografie. Terwijl de high-key foto’s vaak vrolijkheid en optimisme uitstralen, hebben low-key foto’s meestal iets melodramatisch in zich. Beide technieken gebruiken wij regelmatig bij portretfoto's of bijvoorbeeld voor boudoir of artistic nude opnames. Zelf grijp ik meer naar low-key dan naar high key. Ik heb blijkbaar wel wat met die triestere serieuze foto’s of de mysterie die dit kan opleveren, maar dat is natuurlijk geheel een persoonlijke keuze. 

Dat minder meer is, bewijs je vooral met goede low-key foto’s. Soms is alleen de omtrek van een onderwerp voldoende. Het vele zwart in de foto vormt een soort leegte, een negatieve ruimte, eenzaamheid. Daar heb je dus veel van nodig. Met een snoot kun je daarom al fraaie opnamen maken, kijk maar eens naar de gitaarhals op de foto hiernaast. 

Bij low-key foto’s maak je meestal gebruik van maar 1 lichtbron (flitser of lamp). Door te fotograferen in een verduisterde studio of ruimte, krijg je betere resultaten. Door het licht heel bewust te richten met een snoot of grid en het daar waar gewenst tegen te houden met een flag, versterk je het effect enorm. Houd rekening met het reflecteren van het licht tegen bijvoorbeeld een witte muur. Soms doe je er goed aan om tegenover de lichtbron daarom een zwarte doek op te hangen of een scherm te plaatsen.

High Key

Als je high-key foto’s maakt, dan maak je hele lichte foto’s met een laag contrast. Het is niet zo eenvoudig als je denkt. High-key foto’s zijn niet gewoon overbelichte foto’s, maar foto’s waarbij de fotograaf vaak heel veel moeite heeft moeten steken voordat de juiste belichting werd bereikt.

Het licht gebruikt tijdens high-key fotografie moet heel diffuus zijn. Het zachte licht draagt zorg voor een gelijkmatige belichting zonder sterke schaduwen. Je probeert dit soort schaduwen namelijk te voorkomen in de high-key foto. Het gebruik van een paraplu of softbox en reflectieschermen ligt voor de hand. Vaak zijn er ook meerdere lampen of flitsers betrokken bij het maken van dergelijke foto’s. Hoewel niet per se noodzakelijk, kun je een high-key foto dus het beste in een studio maken.

 

Gebruik een snoot om een element te benadrukken
Gebruik slechts een lichtbron bij een low key opname
Gebruik heel difuus licht voor high key foto's